04 stycznia 2011

Ciekawostki o czekoladzie

Czekoladę przyrządza się z miazgi kakaowej, masła kakaowego, cukru i – w zależności od typu czekolady- innych dodatków. Przyjmuje się jednak, ze zawartość tłuszczu w czekoladzie nie powinna przekraczać 35% – w takim przypadku mówimy o kuwerturze, czyli produkcie czekoladopodobnym.


TROCHĘ HISTORII
Już Aztekowie przekonali się o zdrowotnych właściwościach czekolady. Wojownikom podawano czekoladę na wzmocnienie sił witalnych, a świeżo poślubionym małżonkom, dla animuszu. Niegdyś spożywana w postaci napoju, czekolada była stosowana przez lekarzy jako panaceum na liczne dolegliwości.  
UDOWODNIONO, ŻE...
Czekolada dodaje energii, poprawia nastrój, rozjaśnia umysł oraz  ma działanie antydepresyjne.Warto zatem więc jeść czekoladę:)





Co ciekawsze ulubiona czekolada świadczy również o naszej osobowości :

MLECZNA - osoby romantyczne                                 GORZKA -  osoby ceniące rzeczy dobrej jakości
BIAŁA - osoby niezdecydowane                                 KAWOWA  - osoby niecierpliwe
TOFFI - osoby zmysłowe                                          POMARAŃCZOWA - osoby lubiące ryzyko