Czekoladę przyrządza się z miazgi kakaowej, masła kakaowego, cukru i – w zależności od typu czekolady- innych dodatków. Przyjmuje się jednak, ze zawartość tłuszczu w czekoladzie nie powinna przekraczać 35% – w takim przypadku mówimy o kuwerturze, czyli produkcie czekoladopodobnym.
TROCHĘ HISTORII
Już Aztekowie przekonali się o zdrowotnych właściwościach czekolady. Wojownikom podawano czekoladę na wzmocnienie sił witalnych, a świeżo poślubionym małżonkom, dla animuszu. Niegdyś spożywana w postaci napoju, czekolada była stosowana przez lekarzy jako panaceum na liczne dolegliwości.
UDOWODNIONO, ŻE...
Czekolada dodaje energii, poprawia nastrój, rozjaśnia umysł oraz ma działanie antydepresyjne.Warto zatem więc jeść czekoladę:)
Co ciekawsze ulubiona czekolada świadczy również o naszej osobowości :
MLECZNA - osoby romantyczne GORZKA - osoby ceniące rzeczy dobrej jakości
BIAŁA - osoby niezdecydowane KAWOWA - osoby niecierpliwe
TOFFI - osoby zmysłowe POMARAŃCZOWA - osoby lubiące ryzyko