15 listopada 2013

FONTANNY CZEKOLADOWE – OBALAMY MITY



Jeżeli byłeś kiedykolwiek zainteresowany wypożyczeniem fontanny czekoladowej podczas planowania własnej uroczystości na pewno natknąłeś się na masę opinii na forach internetowych zarówno pozytywnych jak i tych negatywnych. Na bazie doświadczeń postanowiłam obalić kilka głównych mitów na temat fontann czekoladowych.



MIT 1. FONTANNY CZEKOLADOWE CHLAPIĄ, WYBUCHAJĄ(!!!) I BRUDZĄ ŚCIANY.

Jest to niewątpliwy faworyt wśród opinii na temat fontann i często uśmiechamy się podczas czytania np. że „ktoś słyszał że fontanna wybuchła i ochlapała wszystkich weselników” :) ;)
Cóż, generalnie nie mamy doświadczenia z fontannami „made in china” więc nie mam pewności natomiast mogę się wypowiedzieć na temat urządzeń firmy GILES & POSNER i SEPHRA na których bazujemy. Przy fontannach tego typu nie ma możliwości aby coś chlapało czy się rozlewało ponieważ wewnątrz cylindra znajduje się świder, który aksamitnym i płynnym ruchem transportuje czekoladę z misy do góry. Jeżeli już zdarzy się sytuacja, w której zrezygnowaliście z obsługi,  jedyną rzeczą jaka mogła się wydarzyć to zapchanie fontanny np. truskawką. Ale nawet w tej sytuacji fontanna nie wybuchnie, 
/to nie bomba zegarowa ;) / 
jedynie przestanie tak ładnie płynąć lub czekolada ciężko będzie się wydostawać na górę.   Decydując się na wynajem fontanny sprawdź na jakich urządzeniach pracuje dana firma, to bardzo ważne aby w przyszłości uniknąć rozczarowań. Fontanna brudzi jedynie jeśli ktoś postanowi jej w tym pomóc ;)

NASZA FONTANNA CF-1500 O SMAKU MLECZNEJ CZEKOLADY, A W TLE MNIEJSZA BIAŁA :)



MIT 2. STÓŁ Z FONTANNĄ CZEKOLADOWĄ JEST ZAWSZE BRUDNY.

Przede wszystkim należy pamiętać, że stół na którym stoi fontann jest często oblegany i wymaga, jeśli nie ciągłej uwagi, to przynajmniej raz na jakiś czas. Fontanna pozostawiona sama sobie przez całą uroczystość szybko traci na swojej atrakcyjności i już po dwóch godzinach od rozpoczęcia imprezy (w szczególności gdy jest dużo dzieci) zamienia się w mało apetyczny chlewik, do którego już nikt nie ma ochoty podchodzić.
/ I w tym momencie powstaje nowa opinia „fontanna nie miała wzięcia, nikt nie podchodził” ale o tym w innym punkcie/
Oczywiście, że nikt nie będzie już korzystać z fontanny gdzie wszędzie jest brudno, podest podświetlany jest nie przetarty, cały od czekolady, a miseczki, w których na początku były owoce i ciasteczka są puste. Aby temu zapobiec w wersji oszczędnej należy wyznaczyć osobę, która zajmie się stołem od czasu do czasu lub wynająć fontannę z obsługą. Jakąkolwiek wybierzesz opcję, nie zapomnij pominąć tego punktu przy planowaniu.

NASZA ARANŻACJA OWOCOWA



MIT 3. FONTANNA CZEKOLADOWA JEST „PASSE” , JUŻ TO WIDZIAŁEM

To jest temat „rzeka” , na który można by się rozpisywać bez końca, ale postaram się streścić jak to tylko możliwe. Generalnie nie da się ukryć, że pierwsze fontanny czekoladowe pojawiły się na naszym rynku już 7 lat temu i gościły na wielu weselach i eventach różnego typu, trudno jest więc zaskoczyć kogokolwiek o istnieniu tych urządzeń. Jeżeli planujesz czekoladową atrakcję z myślą aby zaskoczyć każdego z osobna to muszę Cię niestety rozczarować :) Przynajmniej połowa twoich gości na pewno słyszała lub widziała już fontanny czekoladowe. Pomimo tego, że nie jest to już taka „nowość” jak się mówi, podobnie jak w przypadku stołu wiejskiego, wódki czy tortu to i tak bierzemy je pod uwagę podczas planowania.
/Chociaż muszę was zaskoczyć, że byłam na kilku weselach tzn. bezalkoholowych i wszyscy żyli ;) a z pomocą świetnego wodzireja goście bawili się dłużej, jeszcze lepiej i nie wyglądali jak po dwóch triatlonach więc tu kolejny plus;) /
Starannie zaaranżowane zawsze robią duże wrażenie, dodają elegancji i szyku, a aromat unoszący się po całej sali zawsze działa na czekoladowych łasuchów i nie mam tutaj na myśli tylko dzieci. Jak powiedziała Sandra Boynton Badania wskazują, że czternastu z każdych dziesięciu ludzi lubi czekoladę.” I ja się zgadzam, no bo któż nie lubi czekolady? Czekolada nigdy nie będzie „passe”. Ale jeżeli już bardzo chcesz zaskoczyć swoich gości całkiem nową atrakcją proponujemy nasz Wedding Ice Bar http://www.chococream.pl/wedding-ice-bar.html

NASZ WEDDING ICE BAR WRAZ Z FONTANNĄ CZEKOLADOWĄ



MIT 4. FONTANNA CZEKOLADOWA STRASZNIE BRUDZI UBRANIA

Ryzyko wpadnięcia w fontannę i ubrudzenia się w niej przez panie w sukniach, panów w garniturach i dzieci jest dokładnie takie samo, jak podczas jedzenia lodów czy podczas konsumpcji kotleta oblanego sosem. Owszem może się zdarzyć, ale od czego to zależy? Raczej od zbyt dużej ilości % we krwi lub jak napisała jedna Pani na forum
/co mnie zresztą strasznie rozbawiło ;)/
No jak się nie umie jeść...”

CZASEM FAJNIE JEST SIĘ UBRUDZIĆ SAMEMU ;)



























MIT 5. MAŁO GOŚCI KORZYSTA Z FONTANNY PODCZAS UROCZYSTOŚCI

Na podstawie doświadczeń znaczna większość osób korzystających z fontanny to dzieci i młodzież dlatego też mówi się, że jest to strzał w dziesiątkę na Komunie Święte i Studniówki. W obu przypadkach zawsze fontanna jest wyjedzona do czysta, a bufet owocowo-czekoladowy jest oblegany przez cały czas.
Inaczej rzecz się ma do uroczystości weselnych gdzie stoły uginają się od alkoholi, owoców, mięs i ciast. Jedzenia i atrakcji jest tyle, że nie każdy ma ochotę, żeby non stop stać przy ciepłej czekoladzie szczególnie w upalny dzień. Tak samo sprawa ma się w stosunku do jedzenia i słodkości - czasami na tort czy pięknie opieczonego dzika w polewie czy udźca wieprzowego o północy nie każdy ma akurat ochotę.
Frekwencja przy fontannie czekoladowej oprócz warunków pogodowych zależy również od charakteru zaproszonych gości. Statystyki pokazują, że im bardziej wykwintne wesele sobie zaplanujesz tym bardziej goście wstydzą się tańczyć czy wstawać od stołów.
Kolejna kwestia została poruszona w punkcie 2. Czystość bufetu na którym stoi fontanna jest bardzo istotna. Nikt nie ma ochoty podchodzić do zachlapanego czekoladą podestu, zabrudzonych i pustych miseczek z przekąskami czy czerniejących owoców. Po pewnym czasie goście nie mają już ochoty odwiedzać takiego "pobojowiska" i omijają je szerokim łukiem. Jeżeli decydujemy się już na fontannę czekoladową nie wystarczy tylko ją włączyć i położyć owoce. Ważne jest by zachować czystość przez cały czas trwania uroczystości aby wszystko było apetyczne i schludne tak jak na początku. 

NASZA ZAWSZE UŚMIECHNIĘTA I POMOCNA OBSŁUGA :)


Podsumowując jeżeli decydujesz się już na atrakcję z udziałem fontann i zależy Ci na efekcie wizualnym i zadowoleniu gości - nie rezygnuj z osoby opiekującej się stołem. Obojętnie czy będzie to ktoś z zaproszonych gości, Pani z restauracji czy wynajęta obsługa, ważne aby był ktoś. W ten sposób unikniesz rozczarowań, nieprzyjemnych sytuacji, złych wspomnień i negatywnych opinii.
Fontanna bez obsługi w większości przypadków nie ma powodzenia więc skoro decydujesz się na nią, to zapamiętaj, że nie warto robić niczego "na pół gwizdka ";)
Informacje zamieszczone w artykule zostały przygotowane na bazie własnych doświadczeń oraz po przeanalizowaniu opinii klientów zamieszczonych na forach internetowych. Dziękuję za uwagę i mam nadzieję, że ten artykuł okaże się dla Ciebie przydatny. Po więcej informacji zapraszam do kontaktu z nami, chętnie odpowiemy na wszystkie pytania  http://www.chococream.pl .



Małgorzata Reszke
Pieczęć.jpg

603-211-604


Nie wyrażam zgody na kopiowanie i publikowanie artykułu bez mojej zgody