14 lutego 2014

Jakie owoce i ciasteczka do fontanny czekoladowej ?

fontanny czekoladowe pomorskie
Czekolada i owoce to najlepsze połączenie jakie możesz sobie tylko wyobrazić, szczególnie jeśli zdecydowałeś się na fontannę czekoladową z prawdziwą belgijska czekoladą. W żadnym stopniu nie smakuje jak przeciętna tabliczka czekolady, którą można kupić w każdym sklepie. Osoby, które próbowały już takiego rarytasu wiedzą o czym mówię. A jeśli nie miałeś jeszcze okazji i lubisz tak jak ja czekoladę to szczerze polecam wypróbować :)

Jeśli zdecydowałeś się sam przygotować przekąski do fontanny czekoladowej jest klika podstawowych rzeczy które musisz wiedzieć. Planując uroczystość z udziałem fontanny czekoladowej nie wystarczy wyłożyć dwóch misek z rurkami i talerzyka winogron. Taki efekt nie ma nic wspólnego z prawdziwym smakiem i co więcej z efektem wizualnym. Nic nie podkreśli tak cudownie smaku czekolady jak lekko kwaskowata kiwi czy świeżo skrojony ananas.  Fontanna czekoladowa z aranżacja owocową ma cieszyć oko i podniebienie dlatego warto przeczytać ten artykuł do końca.



RODZAJE OWOCÓW 

 TRUSKAWKI - Jeśli zaplanowana uroczystość jest w sezonie to nie będzie problemu z ich dostępnością - kup ich dużo :) Jeśli planujesz zakup np. w lutym musisz się uzbroić w cierpliwość, wykonać kilka telefonów po hurtowniach i być może będziesz miał szczęście ;)


 ANANAS ŚWIEŻY - Jeśli pierwszy raz spotykasz się z całym ananasem i zastanawiasz się jak go pokroić zamieściliśmy obok schemat, który ułatwi ci przygotowanie tego owocu. Istnieje kilka metod jednak ten jest najłatwiejszy.


 KIWI - Doskonale komponuje się z czekoladą, jej kwaskowatość wręcz podkreśla smak czekolady. Jest to jeden z naszych faworytów spośród wszystkich owoców. Pokrój go na większe kawałki, jeden duży owoc na 6 części lub mniejszy na 4 części. Podczas zakupu w sklepie wybieraj te twardsze sztuki.


 WINOGRONA - Ciemne, zielone lub jeśli chcesz uzyskać lepszy efekt kolorystyczny zakup oba rodzaje. Pamiętaj aby nie podawać go na stół w kiściach. Ułatw serwowanie swoim gościom i oddziel je od krzaczka :)


 BANANY  - Znam miłośników tego owocu, którzy uwielbiają łączyć go z czekoladą. Warto go również uwzględnić przy owocowych zakupach. Jedyny problem polega na tym, że banany szybko ciemnieją i nie kroimy ich na kawałki tak jak w przypadku innych owoców. Są dwie opcje - kroimy co jakiś czas po 2 sztuki przed samym podaniem lub pozostawiamy je w skórkach.

 MANDARYNKI, POMARAŃCZE - Podobnie jak w przypadku kiwi najlepsze są te kwaskowate :) Oczywiście dzielimy je na cząstki.


 MELONY - Jest dosyć wodnisty, ale jednocześnie stabilny przy serwowaniu na patyczek. Kroimy go w większe kostki lub wydrążamy kulki. Świetnie smakuje z czekoladą.


 GRUSZKI, JABŁKA - Podobnie jak w przypadku bananów szybko czernieją i nie możemy ich kroić z wyprzedzeniem. Najlepiej przygotowujemy je przed samym podaniem.


 BRZOSKWINIE - Staramy się wybierać te twardsze owoce. Brzoskwinie również lubią czernieć dlatego polecamy pokroić je przed podaniem. Nikt nie lubi jeść lekko pociemniałych owoców i źle prezentują się na stole.


RODZAJE CIASTEK

  • RURKI WAFLOWE  
  •  PIANKI MARSHMALLOWS 
  •  BISZKOPTY  
  •  PALUSZKI PTYSIOWE  
  •  HERBATNIKI  
  •  WAFELKI ŚMIETANKOWE  
  •  BEZY  


KILKA WAŻNYCH ZASAD

 1. NIE UŻYWAMY OWOCÓW Z PUSZKI !!! - Mają dużą zawartość cukru i są za bardzo rozmiękczone przez leżakowanie w syropach. Taki owoc nie tylko źle smakuje, ale też nie da się go nakłuć na patyczek. Są powszechnie znane jako zapychacze fontann ;)

 2. NIE KUPUJEMY ZBYT KRUCHYCH I ŁAMLIWYCH CIASTEK - Szybko zabrudzają czekoladę przez co fontanna traci swoją płynność i aksamitność płynięcia. Większe kawałki mogą skutecznie zapchać fontannę. Także tutaj dla maślanych, kruchych ciastek też duże NIE NIE.

 3. NIE KROIMY ZBYT DROBNYCH KAWAŁKÓW OWOCÓW  - Gościom ciężko jest nakłuwać owoce na patyczki i szybko wpadają do misy fontanny, które później ciężko wyłowić.

 4. NIE KUPUJEMY CIASTEK W POLEWACH  - Częstym błędem jest zakup np. wafelków z polewami. 

 5. NIE KUPUJEMY JAGÓD, ŻELEK, GROSZKÓW, MAŁYCH CUKIERKÓW  - Czyli wszystkich drobnych owoców i łakoci, które dzieci uwielbiają wrzucać do czekolady.

 6. NIE KUPUJEMY MROŻONYCH OWOCÓW  - Często poza sezonem kiedy truskawki nie są w ogólnodostępnej sprzedaży klienci wpadają na zaskakujący pomysł rozmrożonych owoców. Podobnie jak w punkcie 1 , stają się rozwodnione i nie utrzymują się na patyczku. Jeśli już bardzo chcesz mieć truskawki w lutym musisz po prostu bardziej się przyłożyć do poszukiwań ponieważ nie jest to niemożliwe. Polecamy zacząć od telefonów po hurtowniach, a później wsiadamy w samochód :)


ILE OWOCÓW I CIASTEK KUPIĆ
Przyjmuje się średnio, że powinno się kupić ok. 150 g przekąsek na osobę.


Mam nadzieję, że powyższe informacje okażą się pomocne. 
Dziękuję za uwagę i w razie jakichkolwiek pytań zapraszam do kontaktu.

pozdrawiam
CHOCO CREAM
Pieczęć.jpg

603-211-604


wynajem fontanny czekoladowej, fontanna alkoholowa, wynajem fontanny alkoholowej Nie wyrażam zgody na kopiowanie i publikowanie artykułu bez mojej zgody
fontanna czekoladowa wejherowo, fontanny czekoladowe gdańsk, gdynia, sopot, wejherowo, rumia, reda